Pērnavā tika atklāts starptautiskais projekts, kas fokusēts uz pārtikas mārketingu

Baltic Sea Food

No 19. līdz 20. oktobrim Pērnavā notika Interreg Baltijas jūras reģiona programmas finansētā projekta "Baltic Sea Food" atklāšanas seminārs. Igaunijas Lauku lietuministrija ir projekta vadošais partneris. Projekta mērķis ir izstrādāt dzīvotspējīgu uzņēmējdarbības modeli, lai palīdzētu reģionālajiem pārtikas amatnieku izveidotajiem tīkliem vietējos pārtikas produktus veiksmīgāk un rentablāk pārdot kafejnīcām, restorāniem, viesnīcām un lauku tūrisma uzņēmumiem.

Igaunijas Lauku lietuministriju seminārā pārstāvēja Tirdzniecības un pārtikas departamenta vadītāja vietniece Kadi Raudsepp un galvenā speciāliste Kerli Nõges. Saskaņā ar Kadi Raudsepas teikto projekts "Baltic Sea Food" piedāvās lielisku iespēju mācīties no citu Baltijas jūras reģiona valstu pieredzes to, kā vietējo pārtikas ražotāju izveidotie tīkli pārdod savus produktus.

Baltijas jūras reģiona valstīs ir daudz mazi ģimenes uzņēmumi, kuriem savas produkcijas pārdošana un loģistika ir laikietilpīga un dārga, jo lielākā daļa produkcijas tiek realizēta izmantojot tālruni vai tiešā kontaktā ar klientiem. Tā kā mazo uzņēmumu ražošanas apjomi ir mazi un nevienmērīgi, tad tiem īstenot mārketinga aktivitātes ar lielām mazumtirdzniecības ķēdēm vai vairumtirdzniecības noliktavām ir grūti. Mazo ražotāju izmaksas ir lielākas, tādēļ tiem ir ierobežota tirdzniecība - viesnīcās, restorānos, ēdināšanas uzņēmumos, veikalos un izmitināšanas uzņēmumos. Mazie reģionālie uzņēmumi viens no otra ir salīdzinoši tuvu, tāpēc nereti tie ir apvienojušies, lai spētu kopīgi tirgot un piegādāt savus produktus patērētājiem. 

"Mēs ceram, ka projekta rezultātā un sadarbībā ar 10 valstīm mums būs pieejams dzīvotspējīgs uzņēmējdarbības modelis un padomi par to, kā vietējie pārtikas tīkli varētu ātrāk, labāk un rentablāk pārdot savus produktus. Tas savukārt nozīmē, ka nākotnē, ceļojot pa Baltijas jūras reģiona valstīm mēs, cerams, redzēsim vairāk vietējo produktu kafejnīcu, restorānu, viesnīcu un lauku tūrisma uzņēmumu," piebilda Kadi Raudsepa.

No 2017. gada 1. oktobra līdz 2020. gada 30. septembrim 15 pārtikas un lauksaimniecības nozaru organizācijas no 10 Baltijas jūras valstīm sadarbosies projektā Baltic Sea Food, ko finansē Interreg Baltijas jūras reģiona programma. Projekta partneri no Latvijas ir biedrība "Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome" un Latvijas lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs". 

Projekta partneri ir:

• Igaunijas Republikas Lauksaimniecības ministrija
• Latvijas lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs" (Latvija)
Tūrisma asociācija Mecklenburg-Vorpommern e.V. / Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern e.V. (Vācija)
• Ystad pašvaldība / Ystad kommun (Zviedrija)
• Biedrība "Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome" (Latvija)
• Biznesa reģions Esbjerg (Dānija)
• HANEN - Norges, Norvēģija, Norvēģija un Norvēģija.
• MTÜ Eesti Maaturism (Igaunija)
• Igaunijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera / Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (Igaunija)
• Valsts budžeta profesionālās izglītības iestāde Pleskavas apgabalā «Pleskavas un lauksaimniecības koledža» (Krievija)
• Valsts komiteja Pleskavas apgabalam par ekonomisko attīstību un investīciju politiku (Krievija)
• Lahden ammattikorkeakoulu Oy (Somija)
• Lietuvas Lauku tūrisma asociācija (Lietuva)
• Fonds "Natura Polska" (Polija)
• Dānijas garša (Dānija)