Šā gada 10.maijā norisinājās dialogs "Bērnu ēdināšanas sistēmas transformēšana Latvijā", kurā piedalījās LOSP dalīborganizāciju pārstāvji, kā arī nozaru ministri - vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks, zemkopības ministrs Didzis Šmits un veselības ministre Līga Meņģelsone.
Diskusija norisinājās Laurenču sākumskolā, Siguldā, kur klātesošie diskutēja par bērnu ēdināšanas sistēmas esošo kārtību, kā arī nepieciešamajām izmaiņām.
Turklāt interese par šo tematu bija ļoti liela – uz pasākumu Laurenču skolā bija ieradušies vairāk nekā simts pārstāvju no Latvijas pašvaldībām, izglītības iestādēm, lauksaimnieku un pārtikas ražotāju nevalstiskajām organizācijām un valsts institūcijām, kā arī uzņēmēji, kas nodrošina ēdināšanas pakalpojums izglītības iestādēs!
Galvenās diskusijas vadlīnijas - par brīvpusdienām skolās un par vietējās pārtikas nozīmi ēdināšanā.
Dialoga iniciators zemkopības ministrs Didzis Šmits uzsver: “Nodrošinājums ar pārtiku ir stratēģiski svarīgs katrai valstij, bet veselīga pārtika ikdienas uzturā ir viens no veselīgas sabiedrības priekšnoteikumiem. Piemēri pasaulē rāda, ka jau no mazotnes bērnus var radināt pie vietējas izcelsmes veselīgas pārtikas, veidojot “bērnības garšu”, kas jauno paaudzi pavadīs tālāk dzīvē – nepieciešamība ikdienas uzturā lietot veselīgus produktus būs kļuvusi par ieradumu un pamatvajadzību.”
Zemkopības ministrs uzsvēra, ka lielāko daļu pārtikas Latvijas pārtikas produktu lauksaimnieki un ražotāji saražo daudz lielākā apjomā, nekā nepieciešams Latvijas pašpatēriņam, tāpēc liela daļa produkcijas tiek eksportēta. “Te kaut kas nav kārtībā. Mēs eksportējam graudus, bet pēc tam mūsu uzņēmumi jau citus graudus importē, lai ražotu pārslas un makaronus. Mūsu pienu iepērk lietuviešu pārstrādātāji, bet pēc tam mēs saviem bērniem skolās dodam Lietuvā ražotos piena produktus. Tāpēc ar steigu ir jāķeras klāt, lai šo sistēmu sakārtotu tā, lai vietējie produkti pa taisno nonāktu uz pusdienu galdiem Latvijas skolās,” sacīja Didzis Šmits.
LOSP valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis: "Vietējās pārtikas apgāde ir nacionālās drošības jautājums. Un Siguldas Laurenču sākumskola - kopā ar Siguldas novada pašvaldību, ir izcilības piemērs, kā to nodrošināt. Proti, skolā bērniem ēdienreizes tiek nodrošinātas ar vietējo zemnieku sagādātu pārtiku. Turklāt arī šī pasākuma norises laikā, ikviens klātesošais, pusdienojot skolā kopā ar bērniem, varēja pats pārliecināties par to, ka vietējais produkts ir patiesi garšīgs!"
LOSP jau ilgstoši uzsver, ka valstī nozīmīgu institūciju un iestāžu apgāde ar vietējo pārtiku ir fundamentāli svarīga valsts tautsaimniecībai un arī drošībai. "Tas ietver gan ēdināšānu skolās, gan ārstniecības iestādēs, gan ar valsts drošību saistītās institūcijās utt. Ja mēs spējam paši sevi pabarot, mēs paši veidojam drošu vidi mūsu valstī, kas šā brīža apstākļos - ar karu tepat Ukrainā, ir īpaši svarīgi. Savukārt vietējā pārtika mūsu valsts bērniem spēj veidot jau no pašas mazotnes izpratni par uzturu un pārtiku kopumā. Tādēļ ir svarīgi skatīties uz vietējo pārtiku kā visaptverošu un valstiski nozīmīgu faktoru - paēduši un veseli bērni ir mūsu nākotne," norāda Guntis Gūtmanis.